coronet

Awards

2010 HIA-CSR Australian Housing Awards

:: Australian Home of the Year
:: Australian Custom Built Home of the Year

2009 HIA-CSR VICTORIAN HOUSING AWARDS

:: Victorian Home of the Year
:: Victorian Custom Built Home of the Year
:: Victorian Custom Built Home over $2 million

2009 Bayside Built Environment Awards

:: Best New Dwelling

Built in an elevated seaside location, this unique, contemporary house has sweeping views across Port Phillip Bay and is a spectacular response to its coastal natural surrounds. Coronet Grove is the result of a successful collaboration between Atkinson Pontifex and architect Peter Maddison, of Maddison Architects, with contribution from interior designer Fiona Austin, of Austin Design Associates, and landscaper Mark Browning. It has featured in design magazines both in Australia and internationally. 

The outstanding showcase from our portfolio
Award-winning partnerships on the project include :

::Architect - Peter Maddison 
::Landscape Designer - Mark Browning
::Interior Designer - Peter Maddison/Austin Browning

Brilliant design, uncompromising standards and technical excellence - a truly outstanding
achievement that will be a Beaumaris landmark for years to come.

Concept

Atkinson Pontifex’s vision was to build a unique and contemporary home, with a 1960’s-style interior that complemented the area’s heritage of experimental architecture. It presents a 21st century focus, featuring innovative environmental initiatives and low maintenance materials, namely because of the demands of the 900sq m block so close to the beach. Director Dean Atkinson secured the block at 14 Coronet Grove, Beaumaris and engaged Peter Maddison of Maddison Architects to interpret his vision, who is also the Australian host of Grand Designs. The gardens were designed by Mark Browning, of Cycas Landscape Design.

Design

The key design was to take advantage of the bay views while remaining environmentally responsible. Peter Maddison’s solution was to create a building with a ‘dual personality’, comprising a south facing, cantilevered, black zinc-clad living area, and a two-storey, north-facing alabaster concrete block wing. The challenge was that the orientation and the view are back-to-front, so the roof was prised up over the two elements, allowing the sun to penetrate into the living areas of the south-facing wing.

Sustainability

The house has a passive solar design with north-south orientation. It has a steel portal frame with brick veneer on one side to keep the house cooler, with the high elevation enabling wind changes to cool the house. Thermal, Low-e glass and ceiling fans externally and internally help keep the temperature at a comfortable level, while the hot air escapes through high, electronically controlled windows, creating a thermal chimney. External aluminium venetians and remote-controlled, rain sensor louvres keep out the elements.
The house has a 21,000L water tank, standalone bore, as well as geo-thermal heat technology, comprising holes drilled 30m into the ground used to heat the pool. Anodised aluminium window frames, sawn concrete block and black zinc were chosen for their low-maintenance properties, while the timbers have category one durability and have been sealed in the best available products.

Execution

Coronet Grove was built over two years, and comprises five bedrooms, three bathrooms, two powder rooms and a 26 square basement. It offers two alfresco and entertaining spaces each with their own outdoor kitchens, and showcases bold lines with a light, airy feel. For more entertaining, there’s a 12-seat home theatre in the style of a Gold Class cinema and a 16m swimming pool and spa with windows facing the street. Showcasing a love for timber, the house features 4.5kms of spotted gum decking throughout, along with 270-degree views overlooking Port Phillip Bay enjoyed from both levels and outside decks.